Wyrzućcie mrożone dania i potrawy na wynos. Kto inny może zademonstrować, jak gotować porządne jedzenie szybko i smacznie, jeśli nie Gordon Ramsay, trzygwiazdkowy kucharz i gwiazda telewizji? Czerpiąc inspirację z popularnej serii F Word Gordon Ramsay zebrał ponad 100 przepisów, które przyrządza się super szybko i łatwo. Książka jest podzielona na krótkie części: 15 z nich to szybkie przepisy na przystawki, zupy, dania z ryb i mięs, makarony, lunche i desery; 15 to propozycje menu codziennego i na przyjecie. Wiele potraw można przyrządzić w niespełna kwadrans (a na żadne nie potrzeba więcej, niż pół godziny); aby zrealizować propozycję menu, wystarczy 30-45 min. Gordon radzi, jakie produkty warto mieć w zapasie, by gotować szybciej. Podsuwa też pomysły "działania na skróty". Idealna książka kucharska dla zagonionych, pełna przepisów, do których będziecie chcieli wracać.
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Trądzik, trudna do leczenia nadwaga, bóle głowy, ciągłe katary i zapalenia zatok, reumatyzm, problemy skórne, astma, zespół przewleklego zmęczenia. Jeżeli niepokoją cię którekolwiek z tych objawów, to warto rozważyć wpływ pokarmów na ich powstawanie. Może okazać się, że twój układ odpornościowy traktuje jako wroga niektóre składniki pokarmowe, doprowadzając w ten sposób do reakcji alergicznych różnego typu. W szczególności wiele osób uzyskuje dodatni wynik w testach alergicznych na mleko, jaja i gluten (lub pszenice). W książce znajdziesz między innymi informacje: • Jakich produktów unikać na diecie bez mleka i glutenu. • Dlaczego bakterie jelitowe są bardzo ważne dla naszego zdrowia. • Skąd czerpać wapń, jeżeli źle tolerujemy mleko. • Co jeść, żeby długo zachować młodość, witalność i dobre samopoczucie. A oprócz tego przepisy na dania bez mleka i glutenu. Mgr Barbara Kuligowska-Dudek - absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, doradca żywieniowy, ekspert leczenia dieta. Autorka książek oraz artykułów prasowych. Uważa, że profilaktyka oparta na odpowiedniej diecie oraz sposobie życia jest podstawą zapobiegania wielu chorobom i utrzymania zdrowia.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Wszystko, co musisz wiedzieć o diecie dr Ewy DąbrowskiejOd wydania najbardziej znanej książki dr Ewy Dąbrowskiej minęło ćwierć wieku. Teraz Autorka diety warzywno-owocowej wraca z nową publikacją, bogatsza o doświadczenia tysięcy pacjentów. Po raz pierwszy tak obszernie przedstawia fenomen postu i mechanizmy samouzdrawiania. Omawia zasady diety warzywno-owocowej zgodne z najnowszymi naukowymi odkryciami. Przekazuje także zalecenia, jak przejść od postu do diety pełnowartościowej i prowadzić zdrowy tryb życia. Jakie są przyczyny chorób, które dotykają coraz większej liczby osób? Co zrobić, żeby odzyskać zdrowie, a nie tylko maskować objawy? Na czym polega naturalna profilaktyka? Jak przejść post i ustrzec się przy tym błędów?.tego wszystkiego dowiesz się z tej książki.Ta książka to rewolucja na twoim talerzu i w. głowie
UWAGI:
Bibliografia na stronach 297-[306].
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Nr karty: 002485 od dnia:2024-03-26 Wypożyczona, do dnia: 2024-05-25
Dieta mądrych jelit : 150 przepisów na dania, dzięki którytm odmienisz swoje ciało, nabierzesz energii, odzyskasz zdrowie i dobre samopoczucie Tytuł oryginału: "Claver guts diet recipe book. 150 delicious recipes to mend your gut and boost your health and welbeing".
Wiesz już zapewne, że klucz do twojego zdrowia i dobrego samopoczucia kryje się w jelitach. Są one domem bakterii, które mają wpływ na twoją wagę, nastrój i układ odpornościowy.Trzymasz w rękach uzupełnienie bestsellera Jelita wiedzą lepiej. Clare Bailey, lekarka, a prywatnie żona Michaela Mosleya, wraz z doświadczoną dietetyczką Joy Skipper zgromadziły w tej książce aż 150 przepisów na zdrowe śniadania, zupy, dania główne, sałatki i kiszonki. Właśnie takie dania wybrałyby jelita, gdyby same mogły o tym decydować.Dowiesz się także:• jakie produkty powinna zawierać spiżarnia przyjazna jelitom,• jak wyrobić w sobie zdrowe nawyki żywieniowe i zaplanować posiłki zgodnie z dietą Michaela Mosleya,• jak wprowadzić w życie program naprawy jelit, by uzdrowić swoje ciało od wewnątrz.Niezależnie od tego, czy cierpisz na zespół jelita drażliwego lub nietolerancje pokarmowe czy po prostu chcesz zacząć lepiej traktować swoją mikroflorę jelitową, ta książka to doskonały przewodnik po zdrowym odżywianiu!
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Zmęczenie, osłabienie mięśni i kości, bóle głowy, obniżony nastrój, problemy ze snem, kłopoty trawienne - to tylko niektóre z objawów zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej., a także efektów stosowania źle zbilansowanej diety. Dzięki naturalnym procesom zachodzącym w organizmie pH naszego ciała jest utrzymywane na stabilnym poziomie. Czasem dochodzi jednak do sytuacji, gdy równowaga kwasowo-zasadowa zostaje zachwiana. Nieprawidłowa dieta może wpływać na pogorszenie funkcji organizmu, a także skutkować większym ryzykiem poważnych chorób.Jak zatem zadbać o właściwe pH naszego organizmu? Które produkty działają kwasotwórczo? Jak komponować posiłki, by proporcje poszczególnych składników były prawidłowe? Czy to prawda, że kwaśne produkty wcale nie są zakwaszające? W książce znajdziesz wszystkie niezbędne informacje dotyczące diety odkwaszającej oraz prozdrowotnego stylu żywienia, a także przepisy na łatwe w przygotowaniu, smaczne i zdrowe potrawy, dzięki którym zadbasz o równowagę kwasowo-zasadą swojego ciała.Katarzyna Kozłowska - absolwentka studiów na kierunku dietetyka i pasjonatka zdrowej kuchni. Od lat zajmuje się zdrowym odżywianiem i edukacją żywieniową. Szczególnie interesuje się wpływem diety na urodę i dobre samopoczucie.
UWAGI:
Bibliografia na stronie 231.
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Nr karty: 002485 od dnia:2024-03-26 Wypożyczona, do dnia: 2024-05-25
Pierwsza wspólna książka specjalistki w dziedzinie insulinooporności Dominiki Musiałowskiej i znanej dietetyczki Magdaleny Makarowskiej.
Vademecum, czyli w skrócie wszystko, co musisz wiedzieć na temat insulinooporności. Menu na 4 miesiące z ciekawymi, prostymi i pysznymi przepisami, także w wersji WEGE. Plan treningowy, czyli zbiór łatwych ćwiczeń, dzięki którym polubisz ruch.
Insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny, może dotyczyć każdego z nas, niezależnie od wieku, płci, miejsca zamieszkania czy wagi. Coraz częściej dotyka osób młodych i aktywnych oraz dzieci. Jest to jednak zjawisko, które budzi wiele wątpliwości nie tylko wśród pacjentów, lecz także wśród specjalistów. Co do jednego wszyscy są zgodni: zdrowy styl życia jest podstawą zarówno profilaktyki, jak i leczenia insulinooporności.
Ogromne znaczenie w zmianie stylu życia na zdrowszy ma TO, CO JEMY. Brzmi groźnie? Nic bardziej mylnego. Dieta dla osób z insulinoopornością wcale nie musi być restrykcyjna, nudna i pełna wyrzeczeń. Zapraszamy na ekscytującą wyprawę do kuchni smacznej, prostej i zdrowej, w którą może się wybrać cała rodzina! Stosując się do zawartych tu wskazówek dietetycznych i dotyczących codziennej aktywności fizycznej, poczujesz przypływ energii i chęci do życia. W książce oprócz przepisów na cztery miesiące znajdziesz również VADEMECUM dla insulinoopornych, czyli zbiór odpowiedzi na pytania, które najczęściej zadają osoby zmagające się z tą chorobą.
Ta książka to jedyna na rynku pozycja zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej! Znajdziesz w niej: - informacje dotyczące kolejnych etapów wychodzenia z postu - pełny program w jednym miejscu, - 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety, - listę produktów niezbędnych do przeprowadzenia każdego z etapów wychodzenia, - przykładowe zestawy menu, - sprytne wskazówki, porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków. Wszystko, co musisz wiedzieć o zdrowej diecie i wychodzeniu z postu warzywno-owocowego - zebrane w jednym miejscu.
Dietetyka sportowa to dziedzina, która szybko się rozwija, a wiedza na jej temat powinna być stale aktualizowana. W książce autorstwa Justyny Mizery i Krzysztofa Mizery zamieszczono najnowsze informacje dotyczące węglowodanów, białek, tłuszczów, płynów oraz suplementów. Wszystko to wsparte jest sporą dawką wiadomości o fizjologii sportu, niezbędnych do zrozumienia wielu zjawisk związanych z trawieniem, przyswajaniem składników i działaniem poszczególnych diet. Pozycja ta - na podstawie nowych badań naukowych i wieloletniego doświadczenia autorów w pracy ze sportowcami - obala także wiele mitów krążących wśród osób podejmujących aktywność fizyczną (np. ten, że laktoza powoduje skok cukru we krwi). Dietetyka sportowa stanowi solidne połączenie teorii z praktyką. Zawiera mnóstwo użytecznych, popartych wiedzą i doświadczeniem wskazówek, które czytelnik będzie mógł wykorzystać. Autorzy książki to cenieni i znani m.in. z programów TVN, TVP oraz Polsat News polscy specjaliści, pracujący z czołowymi sportowcami różnych dyscyplin. Od 2008 roku pomagają w przygotowaniach olimpijczykom, ponad 30 medalistom mistrzostw świata i Europy, a także osobom amatorsko uprawiającym sport, dzieciom i osobom otyłym. Przez te lata skomponowali ponad 1000 unikatowych diet. Książka jest doskonałą pozycją dla każdego, kto interesuje się dietetyką w aktywności fizycznej i zdrowym żywieniem z praktycznego punktu widzenia. Jej niewątpliwą zaletę stanowi fakt, że ważne i nie zawsze proste kwestie opisywane są w sposób przystępny dla każdego. Polecamy ją dietetykom, studentom, sportowcom, trenerom, fizjoterapeutom oraz pasjonatom, zarówno tym początkującym, jak i zaawansowanym.
UWAGI:
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni